Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 13:02 - В очакване на българското риалити
Автор: utremer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1956 Коментари: 3 Гласове:
0



Есента е време за риалити, уважаеми блогъри и блогеси.  Цяло лято невидими армии от стратези, имиджмейкъри и мъдри глави разработват стратегии под плажни чадъри. За да може в есенното време, ний зрителите да се дивим, цъкаме с език и бърчим чела, дивейки се на поредната телевизионна мистерия. Анонсите на поредния невиден ентертейнмънт вече се прокрадват е ефира. Какво е денсинг старс? Може би ситничари ще правят стрийприз или коафьори ще тропат шопска копаница? Не знаем, не знаем и отсега тръпнем в очакване. За да не претръпнем обаче, ни се поднася  и вездесъщият Голям Батко. Баткото го познаваме вече, обръгнали сме и само някоя величайша изцепка може да сломи професионалните ни души на зрители-ветерани. Като се знае обаче докъде може да падне сценаристическата летва, нищо чудно юберашунгът да е под формата на гей-сватба или обрязване на млад поп.
Четящи зад гърба ми безделници подсказват, че съм на път да пренебрегна поредното островитянско приключение, нарицаемо „Оцелител”.  Оцелителите дано тоя път уцелят по-харен остров, че много изпосталяха миналата серия, сиромасите. Бе сценаристи, хранете ги тия  хора зад кадър, бе. Да не се спомине някой и баш реалити да стане работата. Засега само палци стискаме. Туй обаче са едни бъдещи забавления, които ще ни ожидат от скоро. В момента обаче един непопулярен за подобен жанр канал откри сезона с „Хванати в изневяра”. Реципиентското ми око бе хванато поради една проста причина – гледал съм няколко издания на предаването –майка. „Cheerers” се върти вече осма година и има относителен успех сред задокеанската тв аудитория. За побългарената му версия обаче  отсега се осмелявам да предвидя много, много по- рехава гледаемост. Бидейки същество, обладавано от любопитност, се поинтересувах коя е, аджеба, неизвестната персона, изявявайки се в ролята на водещ. Оказа се световно неизвестното лице Христо Запрянов.
"В динамичната среда на бурни и често първични емоции Запрянов младши успява да балансира отлично и напълно успешно се вписва в ролята на водещ, който провокира участниците да се сблъскат с истината за отношенията си. Христо умело съчетава актьорски умения и журналистически опит, за да акцентира на ключовите в кулминацията между поръчителя и заподозрения реакции". Това са словата на продуцента  и шеф Нико Тупарев. Хвалебствени са те, ама дори в едно просто сравнение с американския хост Джоуи Греко се вижда, че има няколко разници. Една от които е, че Греко никога не взема позиция в ситуацията, докато мистър Запрянов се меси  при всяка възможност, подобно на съдия в мача „Рилски спортист” –„Берое”. Смърсих се да гледам два епизода на „Хванати в изневяра”(интересно, на английски cheerers се превежда като прелюбодейци). Няма такова псуване на операторите, евалла на сгащените. Такава свежа проява на народно-поетически епитетни обръщения отдавна не е раздирала ефира. Дано СЕМ блее по другите програми, че ще е жалко да погибне още един мултимедиен бисер на четвъртата власт.
Ако обобщим до тук, ще стане ясно, че всички тези концепции са иностранни, нищо българско, нищо родно. Къде е българското риалити? Как къде, ами в „Канал1”. Едно сал шоу „Красавицата и Отличника” се опита да изглежда същинско българско натурално. Може и да е било калка, но поради нескопосност си изглежда баш като БГ продукт. Уви, само едно издание се издаде. Спечелителите зи взеха по един джип и напуснаха медийното пространство.
Какво трябва да е българското риалити? Това е един фундаментален въпрос, that is the question. Я да поразсъждаваме в обратната посока, сиреч какво не трябва да бъде. Не е добре да руски „Биг Брадър” в московския салон на улица „Дубровка” или училище  № 1 в Беслан. Нито да е афганистанското реалити над Ню Йорк, от което днес имаме годишнина. Най- удобен е вариантът да се обсади Къщата на ул. „Народно събрание”2.  Последния  излязъл ще е победител. Добре ще е обаче да не взема пари. По-добре ще е да му се опростят сумите, дето е прибирал за „консултации”. Друга идея, популярна в нета :

ЦИГАНСКИ БИГ БРАДЪР

Първи ден: Голям купон по случай, че сите роми заедно са събрали 12 души, които не са роднини помежду си. Освен това са сами в цял апартамент 300 квадрата. Йедене и пиене на корем, докато е още чистичко.

Втори ден: Оказва се, че съквартирантите не са 12, ами 36 човека, защото всеки е донесъл в куфара си по двама свои роднини.

Трети ден: Водата в джакузито е газирана, ама става за пиене. Съквартирантите са недоволни, защото в изповедалнята няма тоалетна хартия, а пликовете от мисиите много драскат.

Четвърти ден: Нонстоп секс понеже няма друго за правене.

Първа елиминация: Сериозен проблем, понеже са номинирани Манго, Хасан и Айше, а така се казват 28 души от всичките 36. В крайна сметка доброволно си тръгват по трима от всяка група. След тяхното заминаване къщата мистериозно остава без одеяла, батерии за чешмите, мокет, помпа на джакузито и дръжки на вратите.

... Втори месец: Досега няма успешно завършена мисия, понеже още на първите елиминации са изхвърлили оня Хасан, дето е учил първи клас и след това няма кой да чете условията. В крайна сметка съквартирантите са с около 200% на минус от бюджета. Няма за ядене, изпушили са храстите, в боклука също няма нищо, бубите също са изядени, а в крайна сметка спира токът, защото някой е прибрал жиците. Пак е време за нонстоп секс.

Три месеца след края на шоуто: Телевизията е фалирала, програмата е закрита, но никой не се е сетил да изведе съквартирантите.


Гореща есен ни чака. Как го беше каза Поетът – „Reality bytes”.








Тагове:   очакване,


Гласувай:
0



1. valsodar - O, трябва сега само да си опазиш авторското право !
11.09.2008 13:11
Че отсега усещам, как ще те окрадат сценаристите безмозъчни ! :)))
цитирай
2. gothic - Еманацията на риалити шоуто, в к...
11.09.2008 14:28
Еманацията на риалити шоуто, в което волно или не дотам участваме всички...
цитирай
3. анонимен - utremer,
22.09.2008 16:10
Като се замисли човек, това си е чисто бг брадър, а що се оправдаваме все с тези цигани?!:)))
Идеята ти е адски добра!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: utremer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542883
Постинги: 192
Коментари: 400
Гласове: 1916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930