Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2008 19:47 - Мразете монополистите !!!
Автор: utremer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2871 Коментари: 0 Гласове:
0




Господин Редакторе,
Намерих тази депеша, подпъхната под вратата на редакцията ми. Вижте я, хвърлете  щ едно око, па ако Ви хареса като подлистник я отпечатайте. То, зер сега темите са много и щекотливи, ама знае ли човек, може да се хареса.
  
                                                  Утремер


Мразете монополистите. Мразете ги с пълното право и убеждение, че рано или късно ще сте техни жертви. Те ще ви прекарат, ще ви прекарат нагло и директно, без свян, без срам. Ще ви оставят без светлина и топлина, ще ви обрекат на жажда, връщайки ви с няколко века назад. Когато човек стигна до Луната, вие ще трябва да стигате до чешмата. Или до свещта. Нищо не може да ги трогне, защото те се водят от неведоми принципи. Водейки се от тях, монополистите действат първосигнално и праволинейно, сиреч безкомпромисно. По този начин разликата между болница и бардак се размива дотолкова, че всъщност изобщо я няма. Монополистите действат като последна инстанция, защото по нещастно стечение на обстоятелствата са се превърнали в последна инстанция. Усещането, че съдбата на съвкупност от човешки същества зависи от тях, ги прави богоизбрани. Ангелски синдром ли, архангелски имат те. В огромен процент тяхното поведение се дължи на факта, че в някакъв момент самите те са били жертва на някои други монополисти. Озовали се от другата страна на барикадата, те делят хората на редовни и нередовни платци, като първите будят презрение, а вторите -радост. Но радост садистична, породена от неистовото убеждение, че рязането на главите им е въпрос на време. 
Бидейки особена порода хора (сещам се, че навремето като кандидат-студенти ни деляха на мъже, жени и донаборници), монополистите се кълнат в няколко неща, едно от които е работното време. Работното време е светая светих, единадесета заповед, написана на скрижалите. Неспазването му ще доведе до катаклизъм, срутване на небесата и край на света, такъв, какъвто го познаваме. Живеейки от – до, монополистите удобно са положили коловозите на собствения си просперитет. Това им дава и още едно предимство, а именно да определят и коловозите на клиентите си, сиреч на всички.

„ ...  А вие, гражданино следовател, били ли сте чиновник – на стол от сутрин до вечер. После грохнал се прибираш в къщи и утре пак същото, всичко от - до. От – до. Всичко. Улици – от – до , хора, време – от –до, от – до, от –до. Но дочакваш пенсия, погребение, траурен марш, Шопен. На другия ден те забравят. И ако се попиташ миг преди смъртта как си живял ... Не, благодаря. Dankeschцn. Искам изборът да си е мой- на свобода или в затвора. Изборът да си е мой... ”*

*Опасен чар, 1984г.

Сценарист: Свобода Бъчварова
Режисьор: Иван Андонов
Оператор: Пламен Вагенщайн
Музика: Георги Генков

В ролите: Тодор Колев, Невена Коканова, Стефан Мавродиев, Любен Чаталов, Георги Русев, Татяна Лолова, Надя Тодорова, Цветана Манева, Маргарита Карамитева, Петър Слабаков, Борис Арабов, Стоян Гъдев, Момчил Карамитев

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: utremer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542882
Постинги: 192
Коментари: 400
Гласове: 1916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930