Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 10:06 - Енциклопедия? Мани, МАНИ*
Автор: utremer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2177 Коментари: 1 Гласове:
2



След като си измислиха държава, македонците започват да търсят история, език и география. Сега си спастрят и енциклопедия. Явно  въпреки големите им щения само два тома са успели да съберат. Както се оказва обаче, туй ще са едни любопитни четива. Никой не знае как започва историята на Македония, но според МАНИ трябва да започва малко преди Потопа. Първия македонец Ное Еврейовски е създал държава и дал началото на македонския народ. Всички знаем какво следва – Алекдандър, Цезар, Самуил, Кирил и Методий…  Под въпрос са Наполеон, Жана д’Арк, Карл Велики, Кристофор Колумб, Леонардо да Винчи, Нютон и Ричард Лъвското Сърце.
Естествено, подобни тези ще предизвикат усмивки и полемики. И критики, които всъщност са си започнали. Тъй като е истина, че хуленето е национален наш спорт, нека за момент поощрим това начинание, а не да отричаме. Подобни интелектуални напъни трябва да се поддържат и развиват, дори ръка ще подадем на братята. Приемете помощта ни, господине председателю Старделов и вий другари академици. Смилете се, ваша милост дух на Йосип Броз Тито – почетен член на Македонската Академия на Науките (МАНИ). Скромните ни усилия ще са естествено изцяло в области, угодни на академичната мисъл на Македония. Уверяваме всички,че те са безкористни, затова слабостите им се дължат на ниското ни интелектуално равнище. Предварително уточняваме,че  ще засегнем две-три области,  не повече. Нека все пак блясъкът на това издание е дело на МАНИ.  Впрочем, нека започнем.
Граници: След като първия македонец слиза от дърветата преди няколко десетки милиона години, граница на Македония става световният мегаконтинент Пангея. Според македонската теория за тектониката на плочите, разделението на континентите дава възможност да разселването на македонците из целия свят. Разни периферни народи и цивилизации като египтяни, гърци и римляни се опитват да владеят част от изконните македонски земи, но това са спорадични опити със съмнителен успех. Както се вижда Македония все още я има, а Рим отдавна е в руини, а Гърция се опитва да пробутва македонското питие узо като нейно.
Съвременните граници на Македония се простират на два баира, планина и езеро. Това обаче е всъщност без значение, защото като погледнете вечер на небето ясно се вижда кръглата и пълна македонска земя.
Климат: В Македония е студено през зимата и горещо през лятото. Тази уникална особеност на климата привлича туристи в най-проспериращите туристически дестинации, всичките две на брой. Тя е и в основата на  редица растителни култури, използвани в основата на продукти като макарони, макдоналдс, Макалистър (последното е битолска ракия, представена като уиски)…. Естествено, тези имена говорят за безспорния македонски произход. Което от своя страна ни отвежда до
Етимология: Едно трябва да е ясно – всяка дума, започваща с мак е македонска и това е без съмнение. Това важи особено за фамилиите в Шотландия, които поради инат или гореописаната тектоника си остават скупчени от най-стари македонски имена. Затова фамилии като Макартни, Макаренко, Макиавели няма какво да бъдат обсъждани. Всеки  сам ще прецени какво са дали те на човечеството. Както навсякъде и тук имаме „черни овце” – циганската махала във Варна например се казва Максуда. Това обаче не бива да отслабва тезата. Ни най-малко.
Военно дело: Македония е световно известна в сферата на военното дело с едно нещо, а именно с войводите си. От Александър, през Крали Марко до Яне Санданските всички те са действали на поне един континент, две-три държави и четири- пет години. Характеризират се с уменията си в ръкопашния бой (нямат пари за оръжие), големите си мустаки (нямат пари за Жилет) и големите приказки (нямат пари за пиене).

…….

Много още може да се пише, но да оставим малко думата и на потомците на Самуил. За конец още веднъж молим за снизхождение от страна на македонските академици. Ний все пак сме малка държава, част от великата Македонска империя.















*Македонска Агенция за Наука и Изкуства


Тагове:   МАНИ,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sowhat - хахаха
25.09.2009 10:19
толкова си прав...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: utremer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542975
Постинги: 192
Коментари: 400
Гласове: 1916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930