Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 17:25 - Еxcuse me, пожалуйста или как да се разберем с чужденци по морето
Автор: utremer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3914 Коментари: 10 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато Господ се уплашил, че упоритите хора ще издигнат кула, толкова висока, че ще надничат зад рамото му,  ги объркал по най-тарикатския начин. И вместо сговорна дружина, строителната бригада се превърнала в събиратък ентусиасти. Единия казал "подай ми чука", а другият чул "гаматанабули татана муму", което на неговия си език  означавало " ти утре си втора смяна, нали, аз пък знам къде живее жена ти и ще я утешавам цяла нощ. И то без "трибестан".
В резултат наред с другите беди хората намразили строителството, а и спрели  да ухажват жените си. Далечен отзвук на тази трагедия е и лятната почивка на средностатистическия европеец по нашето родно Черноморие. Какво може да ти се случи в китния предориент, ако си британски или немски поданик. Сблъсъкът на цивилизациите започва още от слизането на летището, където мургави таксиметъри се подхилват на името на туроператора ти (което си е чисто и просто KUR). Следва хотела, в който след като се натъпчеш с ол инклузива, ти се предлага съблазнителна прогулка по море или по городе. Ухажването от автохтонното население се извършва на руски, английски, немски и в последно време дори на шведски или дори финландски. Но това не е всичко – днес, в центъра на Златни Пясъци мургава прабългарка, далечна потомка на Кармен и два пъти по-дундеста от нея, успя да впечатли двойка възрастни гласоподаватели на Андреа Меркел. Тя се изпречи на пътя им и кресна: Дойчланд, я? Двамата се вцепениха, защото може би не са гледали рекламата на ДСК, в която невръстни китайци крещят: „Банка ДСК я”. Дори мъжката половинка се стегна, за момент усетил се на Източния фронт. Умело използвайки слисването, КарменХ2 поведе фронтална атака, изразяваща се в Ммногократно повтаряне на думата Дойчланд, съчетана със звуци, бледо наподобяващи рев. Сиреч, изразява се съпричастност с изпуснатата титла по футбол. Едно по-фино ухо би доловило разлика между тези хлипания и магарешки рев, но двамата немци не показаха такива заложби. Те просто стояха онемели. Довършителният удар бе под формата на три памучни потника. Без никаква защита естествено резултатът е ясен – и на терена, и по курортите. Ханс  прегърна безумните потници, Кармен го изблъска, насочена към нови клиенти.
Руснаците, дали заради близостта на културите или поради по-честите си идвания са по-обиграни и не се лъжат така лесно. Прогулка-мрогулка, беше то. Сега братушките от самолета отиват направо в Метро и пазаруват като невидели. После не излизат от хотелите по цели седмици, обратно на летището и досвидание. Изумих се когато, разбрах, че има руснаци, които идват за пети път на Златни Пясъци и не знаят къде е Варна. Иначе доволни били, даже веднъж и бакшиш дали. Ако пък има у тях  и малко авантюристична кръв се впускат в приключения като разходка по парковете и дори вземане на такси (последното по веднъж). Една такава леля иностранка ме запита на перфектен английски наблизо ли е спирката на автобусите за летището. Като първо се осведоми дали, аджеба, моя милост познава езика на Шекспир.  Като разбра  че е на прав път, тя се развика: „Миша, Миша, сюда, сюда. Через несколько минутов автобус возмём и за аэропорте уезжаем.” Тръгнаха си те, и в лют размисъл ме оставиха за миналото, за българския и съветския слон, дето били хобот за хобот във вековете, и за оня виц за  децата в детската градина, дето като видели едно зайче и  се объркали. Хайде деца, помогнала другарката, всички знаем кое е това животинче, на стената го има и пеем песнички за него. Това да не е чичко Ленин, предположило плахо едно от дечицата.
А на времето какви туристи имаше, еей. Даже чешки туристи. Питаха ме дали може да с слуша някъде хубав джаз. След като ги напих, ги заведох на рок-плажа и там много им хареса. Дори ми се извиниха, че ми говорят на английски, защото знаели руски, но не го обичали. Само насила го говорим, изфукаха се те. А пък ние –не, ги шокирах аз и поръчах поредната бира. Тук постигнахме консенсус, защото когато човек е жаден нито езици го спират, нито разни ми ти културни различия. Особено лятото.


Тагове:   морето,   me,   как,


Гласувай:
0



1. finbel - като награда за хубавия пост
30.06.2008 17:58
като награда за хубавия пост ти давам линк с хубава музика, не е точно джаз, но дано ти хареса http://escape.log.bg/?rubric_id=380

поздрави
цитирай
2. mitternacht - mhm
30.06.2008 18:01
хубав пост :)
Подсеща ме, как на Златните (сигурно и другаде), млади ентусиасти наизлизат пред ресторантите и започват да се упражняват в просене на клиенти, на няколко езика.Само родния език пропускат.
цитирай
3. анонимен - ?
30.06.2008 18:34
Андреа Меркел???
Да не би да имаш предвид Angela Merkel?
цитирай
4. spasunger - ;-)
30.06.2008 20:14
Добре описана родна/интернационална картинка. Но да не пропуснем да отбележим и другата страна на стотинката - никъде не бе споменато за лазещите по тротоарите пияни-заляни шведи, немци и руснаци, ирландци, англичани и прочее "културни европейци", които вървят посред нощ по алеите, викат, реват пиянските си арии, хвърлят бутилки по витрините, налитат на бой, повръщат в кофите за боклук и се държат по-зле и от ято мургави прабългари. А когато охраната се опита да ги усмири, подскачат като ощипани заради "нарушените им права". Или когато стотинката цепят на две, правят се на ударени като чуят думата "tip", пазарят се на рецепцията на хотела за цената на нощувката, все едно са на битпазар, прибират остатъците от блок-масата в джобовете си или се предреждат в супермаркета. Съмнявам се, че същите екземпляри биха се държали по сходен начин, когато се приберат съответно в Стокхолм, Мюнхен, Дъблин или Ротердам... Не забравяйте да споменете и тях, и те са част от гореописаната картинка, която виждам всеки ден, самият аз работейки в "Съни бийч".

А после идват техни представители в костюми и ни учат на култура... Не на мен тия!
цитирай
5. ianchefff - яко.
30.06.2008 20:37
поздрав.
цитирай
6. amymoss - Слънчев бряг ли?
01.07.2008 00:07
Такава мизерия на слъчев бряг няма. Ела на златни пясъци да видиш туристи. МЕчта бе. Представи си твоето местенце без скандинавците и англичаните и ето ги Златни пясъци. Аз се чудя колко зле може да стане. То вече е много зле! Германците които се подвизават тук са толкова зле че съм започнала да уча немски. Дето ще се мъча. Англичаните ги знаем колко са поименно! А мизерията е пълна. и за персонала и за туристите.
А горепосочените като котюмирани представители са същете прасета вечер.
цитирай
7. martiniki - :)))))
01.07.2008 08:03
Честит Джулай, авторе! Благодаря за добрия текст!
цитирай
8. анонимен - Dani
01.07.2008 10:26
Това ми напомня далечната 199...г., когато като екскурдовод ми се наложи да чуя следното:
Мы немцы, из Германии, из Гамбурге.
цитирай
9. spasunger - 6. amymoss
01.07.2008 10:44
Поздрави :)))
цитирай
10. amymoss - е това е класика
01.07.2008 22:47
Тава за немците на нас ни е като наричателно. Има и едни Вика ме им Мюлери!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: utremer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 543032
Постинги: 192
Коментари: 400
Гласове: 1916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930