Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2011 19:58 - На гол гъз... шистов газ
Автор: utremer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4379 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Интересно нещо е желанието на хората да се сплотяват около някоя идея, кауза или начинание. Заедно да споделят първия огън, после да споделят първата жена… Обединението за някоя кауза е залегнало дълбоко в генотипа на обитателите на земите, които наричаме български, но в последно време то се проявява по много странни начини, ей богу.  Няма как да не обърна особено внимание на каузата „Не сте сами“, умело дирижирана от BTV и вестник „Стандарт“. Помним все още морето от хартиени трикольори, което трябваше да стресне и разтрепери злодееца Полковник Кадафи и той час по-скоро да освободи медиците ни. Трикольори, на чиито гръб „услужливо“  бяха отпечатани логата на двете медии. След помилването героите получиха почетно гражданство на няколко десетки града, градчета, села и паланки. За да се стигне до апогея – МТел да подари с патос и зле прикрито вълнение по един апартамент на освободените. Не беше ли по –резонно да се подари по един телефон, колкото и да е скъп с  безплатни разговори докато са живи? Този въпрос зададох преди три години, но отговор няма и няма как да има. Може би защото през 2008  не е имало Фейсбук – новата трибуна на сдруженците. Та мястото на новите коалиции, организации и групи се пренесе в интернет и се смениха изразните средства. Групите са новата възможност и техният  потенциал веднага бе оценен подобаващо. Появиха се готини   („Да помогнем на камиона с греяна ракия да обиколи Фейсбук“ или пък „ Да помогнем на нинджи с други цветове да убиват черни нинджи“), но и  безумни като например „Ралица Тъпчипиперкова е истинската победителка в конкурса Сусурлевска пролет 2010“. Не е нужно да се отплесваме повече, всеки има профил във въпросната социална мрежа и всеки сигурно членува в някоя група. В последно време обаче каузите български започват да завладяват и това пространство, уж създадено от Марк Зук…Зукер…а бе,  някой си, за студентски свалки. Колкото и да се дърпам, нямаше как да не следя набиращата популярност в изминалите дни и седмици инициатива за противопоставяне на опитите за добив на шистов газ в източна Добруджа.  

Шистовият газ, дами и господа, е  едно голямо зло. Толкова голямо, че направо можете да отворите произволно Откровенията на Йоана за Апокалипсиса и да четете. Каквото и да прочетете, вярно ще е. Всъщност газът си е газ, той не е толкоз опасен, още повече, че мнозина го ползват в домакинствата или автомобилите си. Газ и мас например чудесно се справя с нежелани гадини като въшките. Та газта не е зло, дяволски са методите на нейния добив. Това поне разбирам аз, въпреки цялото си невежество, от твърде интересната група във Фейсбук, наречена „Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ“. Ама заглавие,а ?! Има всичко: и правописни грешки, и големи букви, дори сравнението с Чернобил респектира. Да започнем с кратък анализ. Очевидността на сгрешените пълен и кратък член отдавна не прави впечатление никому, но някак си е дразнеща. Чернобил е споменат в момент на творчески проблясък от незнайния админ. Което обяснява неуместното сравнение, защото:

-Чернобил и по-точно ядрената централа бяха безвредни преди да се случи трагичната авария;

-Да се сравнява ядрена реакция и добив на газ е меко казано нонсенс, въпреки гръмко цитираната Менделеева таблица;

- Аварията в Русия е неумишлен акт, а не преднамерено злодеяние, в което се обвиняват  „изродите“ от Шеврон.

Между другото, според годишния отчет за 2010 на National  Association  of

Independent  Real  Estate  Brokers  една от най-предпочитаните области за инвестиции в северна Русия е точно Чернобил. Едва ли можем да наречем водещите дървообработващи компании в Европа „луди“ или „малоумни“.

Защо тази група се радва на вниманието ми? Ами защото още в наименованието и има една типично родна черта, а именно думата „против“. Феномен, който ще занимава и внуците ни е умението да не заставаме зад нещо, а против. Групата спокойно можеше да се нарече „Ние сме за спасението на житницата на България“, но не. Така нямаше да има онзи привкус, който толкова е търсен от родните фейсбукари.   

Каква е целта на тази група, която към настоящия момент има малко над 8000 души? Да се спре сондирането? Да се уволни Трайчо Трайков и дори да се посегне на Бойко Борисов!? Точен отговор едва ли ще има. Поради простата причина, че и самите групари не са наясно. Което обаче не пречи да се четат мнения като:

 бунт , масови протести и арести!

СКОРО ЩЕ ИМА1

 

„…ПРОТЕСТ! КОГА? с искане за общо НАЦИОНАЛЕН! референдум!

 

Наи малкото можем да съберем подписка от Хотели Паркове Екологични организации Болнични центрове дори от детски (!?!?) и младежки организации.“

 

ЩЕ ебем мамата на природа,черноморие,подпочв​ени води,почва ще боледуваме като кучета и ще измрем!“

„да убием всички депутати“

и т.н.,  и т.н. (правописът е според авторите)

 

Естествено, освен тези бунтарско-патриотични изблици има и къде по-градивни предложения като отпечатване на флаери в размер 30 х 4о см (?!!!) или „внедряване“ на подставени лица в навалицата около новата Спортна зала. Както се разбира, прийомите на Яне Янев са приложими все още, само дето не са флашки, а флаери. Така или иначе шум с вдигна до толкова че да се позаинтересуват червените ескадрони на Серж Станишев, връщайки се от Бузлуджа. А Алексей Петров да оглави подписката, редактиран с толкова пот и мастило то участниците в групата.  Какво очаква „Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ“?  Нищо, защото колкото и да е паянтова постройката, наречена България, нейната основа е здрава и се нарича “гражданско общество“. Понеже имам претенциите да се наричам гражданин, мисля да направя следното:

1.      Да се запозная с темата, но не еднозначно и ако наистина този шистов газ е такава беля,

2.      да се обърна към депутата от моя регион (ако съм гласувал ;) разбира се и да го запозная с мнението си, както и да изискам то да бъде оповестено по съответния канален ред до тези, в чиито правомощия е решаването на казуса

 

Това е реакция. Останалото е „ революция на маса“ 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. locke - Я, изненада!
31.07.2011 20:23
Инициатива във Фейсбук, изненадващо оглавена от Трактора! Какъв сюрприз! Що е подписка 'против' - все с него излиза свързана! Справка - протестът против високите цени на горивата! Сега очаквам да има подписка и против августовските жеги, есенните дъждове и четирите годишни времена като цяло! И напременно - против международното положение! Ако в противарска Фейсбук група в първите десет коментара прочетете 'референдум', знайте - Алексей Петров скоро ще изскочи и ще оглави и тая група!
цитирай
2. utremer - Ако се вярва....
31.07.2011 20:44
машата наТрактора е варненецът Светлозар Николов или Светльо Ментата. Мошеник надребно и кредитен милионер, Ментата е "рупора" на А.Петров. По ирония на съдбата беше мой шеф закратко, както и шеф на един от "антишистовите" админи на страницата. Аман от пишман месии...
цитирай
3. barborok - истински изследовател на фейсбук групите...
01.08.2011 00:19
... мислех, че тези неща само на мен ми правят впечатление.... щом газът измести като тема ХИМТРЕЙЛЪ .... !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: utremer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 541253
Постинги: 192
Коментари: 400
Гласове: 1916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930